Får morgonpigga mer gjort?

Får morgonpigga mer gjort?

Ordspråk som Morgonstund har guld i mund, early worm catches the bird och definitioner som sjusovare gör att en mängd människor har dåligt samvete för att de har en annan dygnsrytm. Det är nästan så att vi ibland tycker att morgontrötta, till skillnad från morgonpigga, är odisciplinerade. Själv har jag alltid arbetat bäst från morgonen med vissa aktiviteter och har tyckt att jag får mest gjort då. Men är det verkligen så?

Det finns nästan ett underliggande antagande om att morgonpigga får mer gjort på en dag. Själv har också haft den uppfattningen tidigare. Men om man bryter ner verkligheten så dyker det upp andra tolkningar av det vi ser. Det finns två frågor. Är det verkligen så att vi har olika dygnsrytmer och det andra är om vi får mer gjort på morgonen? 

För det första så verkar vi människor ha olika dygnsrytmer. En del verkar vara mer aktiva på morgonen och en del andra på kvällen. Det verkar faktiskt som att både djur och växter har biologiska klockor för sömn och vakentid, men att de måste uppdateras hela tiden för att "gå rätt". Det har en studie om grottfiskar visat (den hittar du här). Dessutom verkar sovklockan styras av ett ämne melanopsin som styr detta, det har en annan studie visat som publicerats i Science (den hittar du här).

Folk som är morgontrötta är alltså inte mer lata än de som är kvällströtta (dooh!).

Hur kommer det sig då att vi tror att vi får mer gjort på morgonen. Delvis har det säkert en historisk förklaring. Förr vi hade bara ljuset eller månsken som belysning och då är det faktiskt mer sannolikt att få något gjort dagtid, även om det skulle vara mulet.

Delvis kan det vara våra strukturer. Det verkar som att de flesta är igång ungefär lika lång tid. Natt och kvällsaktiva gör saker på kvällarna istället. Däremot gör våra strukturer i samhället (skolan och jobbet börjar cirka 8) så att de flesta är på jobbet vid den tiden och därför är det lättar att få tag på folk och man inte blir stående väntandes på information eller beslut (vilket kan vara fallet på kvällen). Så kvällströtta är inte odisciplinerade och skulle få lika mycket gjort om vårt samhälle inte styrdes av reglerna om att arbeta från morgonen.

Det jag undrar är bara hur det går för barn som är morgontrötta i skolan? Det är inte anpassat efter deras individuella behov med risken att man inte får utveckla sin fulla potential då man är halvt sovande de första timmarna.

 

0 Kommentarer

0 Kommentarer :