Fem ’startups’ för en svensk småstad 2014

Fem ’startups’ för en svensk småstad 2014

Att hitta på en bra idé och att driva företag är svårt. Det är tufft även om kunderna och möjligheterna strömmar förbi i ett till synes oändligt flöde som i en storstad. I en småstad, som exempelvis Kalix, är det ett slit utan dess like. Men om du mot förmodan skulle vilja testa att starta ett företag i en svensk småstad så tänkte jag bjuda på fem idéer som jag ser saknas i min egen hemstad Kalix, som finns redan i storstäderna och som borde funka i de flesta svenska småstäder 2014.

Bilden ovan är skapad av Stefan Krause, Germany (Own work) [FAL], via Wikimedia Commons. License se FAL.

Jag har samlat idéerna utifrån det faktum att det ska vara möjligt att starta som en bisyssla vid sidan av ditt ordinarie arbete (har du inget så är det bara att köra på för fullt). Det ska också vara en begränsad investering och det ska kännas rätt i tiden

1. Den lokala puben är dryckes-varianten på pizzerian som finns i varje småstad. Det behövs ingen stor lokal (ju mindre desto bättre), några pumpar och stolplatser, gärna i anslutning till pizzerian. Tidigare hade detta varit omöjligt med tanke på nykterhetsrörelsen, men idag är vi vana att besöka en pub på våra resor till storstäderna och det skulle vara fullt socialt acceptabelt att smita in och ta en eftermiddagsöl utan att för den skull stanna hela kvällen. Vill du så småningom utveckla så går det att komplettera med pubmat eller några spelmaskiner. Hårdrock i högtalarna går hem i de flesta svenska småstäder.

2. Ett lekland inomhus med bollhav, klätterställningar och rutschkanor som föräldrar, mor- och farföräldrar kan gå med barnen för att driva några timmar. Timmarna utomhus har minskat och barnvakterna känner att det är skönt att hitta på en aktivitet istället för att sitta framför tv:n eller paddan. Givetvis måste du hitta en central lokal, till skillnad från storstäderna så är det inte dyrt, men garanterar ett genomflöde. Du måste hitta egna leverantörer av redskap eftersom att ingå i en franschise är svårt med tanke på kundunderlaget. Detta kan kompletteras med wifi och fika senare. Detta går också att köra med väldigt begränsad personal. Genom att återinvestera så kan du bygga upp verksamheten med nyheter.

3. 24-7 gym betyder att gymmet är öppet 24 tummar om dygnet, 7 dagar i veckan. Kunderna kommer in med hjälp av ett kort (varför inte ett kreditkort för pay-per-stay). Fördelen med detta är att det inte behövs personal – förrän du vill utveckla verksamheten. Det viktiga är att hitta en källarlokal centralt, köpa några maskiner som du kan utöka efterhand som kunderna strömmar till. Även om yrkeslivet i småstäderna betonas av tidiga mornar och mera 9-5-mentalitet så håller detta på ändras och hälsotrenden är tydlig, speciellt bland den äldre generationen som har gått i pension. Detta kan kompletteras med personlig tränare (om du har själv ett intresse) eller gruppträning.

4. En lokaltidning på nätet är att driva en plattform för det lokala intresset av nyheter. Visst gillar vi aftonbladet, expressen och NSD, men det finns inget som att läsa att någon repat en bil i centrala Kalix. Delvis kan du använda social medier för att driva upp antalet läsare både bland boende och utflyttade. De större nyheterna går att länka från länstidningar och de mindre lokala nyheterna kan du skriva själv eller genom att anlita lokala skribenter. Den stora kassakon finns i reklam och familjesidor. Speciellt familjesidor för födelsedagar, begravningar och bröllop är ett organiserat sätt att samla facebook-event mer seriöst. Ingen vill väl kalla till en begravning via facebook (än). Det kräver givetvis en publicistisk tanke och ett seriöst intresse men det är ingen rocket-science. Fördelen är att det inte behövs ett större kapital till en början (en hemsida) och du kan växa i den takt som du orkar.

5. Ett bageri, helst med surdegsbröd, är något som alla längtar efter. Alla är less på brödet från Coop eller Ica som i bästa fall inte smakar något och i sämsta fall är knappt ätbart. Det finns ett klientel som kan tänkas gå och köpa bröd på morgonen (eftersom många är pensionärer som bor i tätorten) och det går sälja vidare till det lokala hotellet, lunchstället eller kanske t.o.m. Ica. Investeringen kräver ett visst kapital men å andra sidan är det fullt möjligt att kombinera med ett vanligt jobb (var dock beredd på några år med tidiga mornar). 

Förutsättingen är givetvis att du brinner för någon av idéerna och att du drivs av att det är kul att genomföra detta. Anars går det inte. Du kan inte räkna med stora vinster, men i bästa fall kan du livnära dig på sikt eller åtminstone finansiera en utlandsresa eller två ifall det är en bisyssla. Det finns inga genvägar till rikedom – speciellt om du bor i en svensk småstad 2014.

 

 

0 Kommentarer

0 Kommentarer :